Ολοκληρώθηκε η 2η διαβούλευση

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Κατερίνης αποτελεί ένα στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται με σκοπό να ικανοποιήσει τις ανάγκες για την κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών στην πόλη προς βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Η ομάδα εργασίας του ΣΒΑΚ ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη φάση σχεδιασμού όπου αποτιμήθηκε λεπτομερώς η υφιστάμενη κατάσταση κινητικότητας στον Δήμο.
Στο δεύτερο στάδιο εκπόνησης του ΣΒΑΚ, βάσει της ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης, η Ομάδα Εργασίας σε συνεργασία με την ομάδα μελέτης του Αναδόχου, προχώρησε στην διαμόρφωση στρατηγικών στόχων και την διατύπωση ενός πρωταρχικού οράματος για την κινητικότητα. Επίσης, προς διερεύνηση της κατεύθυνσης/έμφασης που πρέπει να δοθεί στον σχεδιασμό, αναπτύχθηκαν 2 εναλλακτικά σενάρια προς διαβούλευση μαζί με τον οραματικό στόχο και τις προτεραιότητες που θα εξυπηρετήσει το ΣΒΑΚ στην τελική του μορφή.

Η δεύτερη φάση συμμετοχικού σχεδιασμού η οποία περιλαμβάνει την 23η διαβούλευση, πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια:

  • Τηλεδιάσκεψη με φορείς
  • Διαικτυακή δημοσκόπηση με πολίτες και φορείς

Τηλεδιάσκεψη με φορείς στο πλάισιο της 2η διαβούλευσης

Ο Δήμος σε συνεργασία με την Ανάδοχο εταιρία συμβούλων LEVER A.E., διοργάνωσε την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 10.00πμ την 2η Διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς, ακολουθώντας το πλάνο συμμετοχικού σχεδιασμού που καθορίστηκε στην αρχή της εκπόνησης του έργου. Στην εν λόγω συνάντηση, η οποία έγινε με μορφή τηλεδιάσκεψης, εξαιτίας των πρωτόγνωρων συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία του COVID-19, έγινε εκτενής παρουσίαση από εκπρόσωπο της LEVER A.E. σχετικά με τα σημαντικότερα στοιχεία της υφιστάμενης κατάστασης του συστήματος μεταφορών στον Δήμο, τους στρατηγικούς στόχους, τις προτεραιότητες και το πρωταρχικό όραμα του ΣΒΑΚ ενώ αναλύθηκαν τα εναλλακτικά προτεινόμενα σενάρια για την κινητικότητα.

Σκοπός της 2ης Δημόσιας Διαβούλευσης ήταν αφενός η ενημέρωση για την πρόοδο εκπόνησης του ΣΒΑΚ, και αφετέρου η συγκέντρωση απόψεων και προτιμήσεων σχετικά με τις εναλλακτικές προσεγγίσεις ανάπτυξης της βιώσιμης κινητικότητας στην περιοχή μελέτης. Συνολικά συμμετείχαν 10 εκπρόσωποι φορέων οι οποίοι κλήθηκαν μέσα από συζήτηση να αξιολογήσουν και να επιλέξουν ανάμεσα στα σενάρια κινητικότητας που παρουσιάζονται όπως επίσης και να τοποθετηθούν επί του οράματος και των προτεραιοτήτων του ΣΒΑΚ.

ΦΟΡΕΑΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΑΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
1Τμήμα ΤροχαίαςΜπάϊμπος Χρυσόστομος – Υποδιοικητής
2ΤΕΕ – Γραφείο Επιτροπής Πιερίας  Πίτσιας Απόστολος
3ΔΙΠΕ  (Δ/νση 1ο/θμιας Εκπαίδευσης)  Φλώρα Σορώτου
4Ποδηλατική Από-δραση Πιερίας  Παπαδόπουλος Λάζαρος – Πρόεδρος Τσιαλός Ιωάννης – Ταμίας
5Διεθνές Παν/μιο Ελλάδας  Επίκουρος Καθηγητής Αχίλλας Χάρης
6Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων με αναπηρίαΊτσιος  Σπυρίδων
7ΟΠΠΑΠ Δήμου ΚατερίνηςΤσιαλός  Γεώργιος  – Πρόεδρος
8Ένωση Γονέων  Δήμου ΚατερίνηςΕλευθεριάδου  Σημέλα
9Δνση Τεχνικών έργων Π.Ε ΠΙΕΡΙΑΣ                                                                 Οδυσσέας  Στεργιούλας  
Φορείς 2ης Διαβούλευσης

Το παρόν από πλευράς Δημοτικής Αρχής, έδωσε η Ομάδα Έργου του ΣΒΑΚ η οποία απαρτίζεται από στελέχη Υπηρεσιών του Δήμου και συγκεκριμένα από τους:

Νταντάμης Γεώργιος
Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας Δόμησης και Τουρισμού
Συντονιστής Ομάδας Έργου ΣΒΑΚ
Κοκολάκης  Σταύρος
ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης
Μπακράτσας Κων/νος
ΠΕ Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης
Βαρβαρέζος Ιωάννης
ΠΕ Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Καθαριότητας
 Ιωαννίδου Αγγέλα
ΤΕ Τοπογράφων Μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών
Καλπακίδης Δαμιανός
ΠΕ Περιβάλλοντος, Επιστημονικός Συνεργάτης Δήμου Κατερίνης
Μπαλόγλου Σάββας
ΔΕ Διοικητικών της Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης 

Η Ομάδα Έργου του ΣΒΑΚ συμπληρώθηκε με εκπρόσωπο της συμβουλευτικής εταιρίας LEVER A.E. η οποία υποστηρίζει τον Δήμο στην διαδικασία εκπόνησης του έργου, τον κύριο Κουτρουμπή Νικόλαο, Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό-Συγκοινωνιολόγο.

Σύνοψη συμπερασμάτων συνάντησης:

Οι  φορείς  στην πλειοψηφία τους υποστήριξαν το Σενάριο Β, ενώ κάποιοι το Σενάριο Α. Κάποιοι άλλοι μάλιστα υποστήριξαν και τα δυο, θεωρώντας πως μπορούν να συνυπάρξουν είτε το ένα να προηγηθεί του άλλου. Όλους πάντως  βρήκε σύμφωνους  το όραμα, που όπως αναφέρθηκε  και  παραπάνω  έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Ένα ακόμα σημείο στο οποίο υπήρξε ομοφωνία είναι στο ότι οι φορείς εξέφρασαν την επιθυμία τους να υπάρξουν περισσότερες  θέσεις στάθμευσης, να γίνει αποσυμφόρηση  του κέντρου και να υπάρξουν ποδηλατοδρόμοι και  χώροι για ήπια κίνηση

Διαδικτυακή δημοσκόπηση σε πολίτες και φορείς – αποτελέσματα

Η συμμετοχή στην διαμόρφωση του σεναρίου κινητικότητας «ανοίχθηκε» στους πολίτες της Κατερίνης και της ευρύτερης περιοχής με την χρήση ηλεκτρονικής φόρμας με την μορφή ερωτηματολογίου. Αντίστοιχο ερωτηματολόγιο διαδικτυακό απεστάλει και στους εμπλεκόμενους φορείς προς ενίσχυση των τοποθετήσεων της τηλεδιάσκεψης.

Το αποτέλεσμα της διαδικτυακής δημοσκόπησης φαίνεται στα παρακάτω διαγράμματα:

Τελική διαμόρφωση σεναρίου

Το σενάριο κινητικότητας που προκρίνεται είναι το σενάριο Β που προβλέπει: «Αποσυμφόρηση του κέντρου μέσω προώθησης ήπιων μορφών μετακίνησης (ποδήλατο και πεζή), με ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών που διευκολύνουν την προσβασιμότητα όλων εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες κοινωνικής συμμετοχής.»

Σε αυτές προστίθενται:

  • Η  ανάπτυξη ενός οργανωμένου συστήματος έξυπνης στάθμευσης (ελεγχόμενή στάθμευση, περιφερειακά παρκινγκ, νέοι χώροι στάθμευσης)
  • Εύρυθμης λειτουργίας ενός ευέλικτου και σύγχρονου συστήματος ΜΜΜ με σκοπό την γρήγορη και εύκολη εξυπηρέτηση των μετακινήσεων

One thought on “Ολοκληρώθηκε η 2η διαβούλευση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s